söndag 26 november 2017

Julen kommer!

Julen började närma sig. Hugo älskade julen och allt som hörde till! Han hade spänt gått och väntat hurdan familjen han flyttat in till var. Var de som han, som gillade julpynt och jultraditioner och julmat? (Främst julmat!) Eller var de sådana som inte firade jul, eller åkte bort på någon söderresa under julhelgen? Han hade tassat omkring i huset, försökt lyssna in på samtal, kollat efter tecken på att det skulle komma fram några julpynt, men hittills hade han bara hittat en flaska glögg (som förresten smakat himmelskt!) och några pepparkakor. Ute på gården hade de visserligen tänt lite olika belysning. Han uppskattade det eftersom han var en hel del ute och tassade i mörkret. Visserligen ser ju nog tomtar bra i mörker, men han tyckte det var mer mysigt med ens lite belysning eftersom det var så stor del mörkt under dygnet.
Men han påminde sig själv att han hade tålamod. Det var ju inte ens December ännu!
Men plötsligt när han på kvällen efter att familjen gått och lagt sig kom ut från sitt krypin där han hade jobbat på att bygga ihop sitt bord så hade de plockat fram en del. Bland annat en stor låda som det stod ADVENT på, och som var full med grejer. I köket hade de hängt upp ett underbart tro-hopp-och-kärlek. Han stod en stund och tittade på det. Det var något annorlunda med det. Vanligtvis hade han sett att tro hängde överst, sedan hopp och lägst ner kärlek, men här var de noggrant ordnat så att det var tvärtom. Han funderade på om de i misstag gjort så, men noggrannheten i ledningarna fick det nog att verka avsiktligt, så han antog att de ville så här visa att de ansåg att det viktigaste är kärlek, sedan hopp och sist, men inte minst tro. Han funderade. Han gillade det. Kärlek och omtanke till dina närmaste och överhuvudtaget dina "medmänniskor", oberoende om de var människor, tomtar eller djur.
Tomten myste. Det här var bra, han väntade på första besöket av en av jultomtarna, eller julnissarna de också kallades. De hade meddelat honom på tomtenätet att de rörde sig i området och skulle komma på första besök inför julen eftersom julgubben/julbocken/jultomten eller vad han nu kallades (han hade så många olika namn i olika delar av värlen att det var rent av omöjligt att hålla reda på för en vanlig hustomte) behövde information om hans familj inför kommande jul.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar