lördag 9 december 2017

Hulda Hustomte

Hulda var en gladlynt ung tomte som hade nyss blivit klar från Hustomteskolan. Hennes farbror Humme hade nyligen flyttat in på tomteskolan och börjat som lärare där, efter att hans hund- och kattallergi hade blommat upp när den nya familjen som hade flyttat in i hans hus hade med sig två katter och två hundar! Han hade försökt i det längsta, men efter att ett par gånger hållit på att bli upptäckt av familjen när han nös, så hade hans rädsla över att förlora sin magi till slut stärkt beslutet att flytta bort. Han hade valt att först komma till skolan, först bara för att hälsa på sin brorsdotter Hulda som gick där , men sedan hade han blivit erbjuden anställning som lärare, vilket passade honom ypperligt, eftersom han här visste att hit inte kom varken hund eller katt.
Hulda hade tillbringat mycken tid med Humme och han hade berättat om det fina huset med massor av ställen för krypin och han hade sagt att i det huset kunde till och med flere familjer få rum! Hon hade idoliserat sin farbror och nu kände hon sig upprymd när hon äntligen fått sin examen och såg att huset ännu var ledigt; Hon skulle överta det huset! Hon älskade djur, och hade länge funderat om hon borde ha blivit en skogstomte eller stalltomte istället, eftersom då skulle hon få mer med djur att göra. Men eftersom hon verkligen inte tyckte om kyla, kunde hon inte tänka sig att bo varken ute i en skog eller ute i ett stall, så därav hade beslutet till hustomte  kommit.
Hulda hade traskat iväg. Hon hade kommit fram mitt i natten och tyst och oförsynt slunkit in genom en springa. Hon hade tassat genom väggarna inne i huset och i dotterns rum hittat ett passande hål i väggen som hon hade krypit ut ur. Här var det ju ett ytterst bra ställe att bosätta sig! Nära skorstenen som brukade vara varm och go att bo brevid. Plötsligt hade hon upptäckt en tomtedörr! Och helt synlig för människorna! Vem hade gjort den? Inte var det hennes farbor Humme i alla fall, det var hon säker på! Han var nästan paranoid med sin rädsla över att bli sedd, eftersom han värderade sin magi mycket högt och kunde inte ens föreställa sig att leva utan magi. Hulda hade tyckt att han redan gått lite för långt i sin rädsla och hoppades att han inte skulle skrämma eleverna på Hustomteskolan.
Till slut hade hon försiktigt öppnat dörren, som hade ett osynligt titthål så att hon kunde först kontrollera att ingen skulle se henne, och tassat ut på "Hugos balkong". Och glädjen när hon såg att det låg en katt däruppe som hon hade sett fram emot att presentera sig för, förbyttes till ren och skär ilska när hon såg en stilige tomten som låg ihopkrypen och gosade med katten! Vad gjorde han här? I hennes hus? I hennes tankar hade det ju varit hennes hus redan i fleran månader, ända sedan Humme börjat berätta om det, och i hennes fantasi hade hon ju skapat sig ett hem här för länge sedan!
Hon släpade med sig den andra tomten och de hade grälat. Hulda kunde inte förmå sig att ens tänka tanken på gå iväg, och inte hkunde hon ju kasta ut den andra tomten som ju redan skapat sig ett hem här och som verkade såå se fram emot att fira jul. Hans fina bruna ögon hade tindrat när han berättat om alla godsaker familjen hade tillrett till lillajul och hur han hade fått tillstånd att äta ur kylen.
Hon hande till slut gått med på vapenvila över julhelgen och sedan skulle de hitta på en lösning. Hon var säker på att de skulle klara det, Humme hade ju sagt att huset var tillräckligt stort för flere tomtefamiljer och de var ju ändå bara två ensamma tomtar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar